lördag 28 februari 2009

Trender på gång - antikmässan i Kista

Antikmässor brukar vara populärt, och så är också Antik & Kuriosamässan som hålls i Kista i helgen. Mässan som hade dåligt med besökare förra året, har fått ett ordentligt uppsving i år. Det är mycket folk, både i montrar och i korridorer.

En av de som ställer ut i år är Björn Johansson (se bild till höger) som driver antikhandeln Nostalgia. Till skillnad från många av de andra montrarna finns det inte något typiskt 50-talstema i Björns monter. Hans specialitet är istället keramik och glas. På hyllorna står bland annat Gunnar Nylund-figuriner uppställda, tillsammans med färgsprakande majolikaporslin. På bordet i monterns främre del står glasvaser och glasskålar i
olika former och storlekar.

Vilka trender som råder har Björn Andersson bra koll på. 50-talsdesign som är så inne nu är enbart en fluga, menar Björn. Trenden har redan passerat sin peak, och den är på väg bort. Det är ett modigt uttalande, med tanke på att mässans tema är just 50-tal. Även Lisa Larsson-keramik är också på väg ner.

- Hennes keramik håller inte så hög kvalité. Det är inte värt pengarna, säger han, och ler finurligt.

Även intresset för Berndt Friberg har börjat minska.


Nostalgias monter på Antik & Kuriosa-mässanDet som istället har börjat gå bra är parianfigurer. De är lätta att inreda med, samt är vackra och dekorativa. Parian är ett porslinsmaterial som innehåller mycket fältspat, vilket gör att det får en vit, matt yta. Det påminner lite om gips.

- Framförallt är det yngre som köper. De inreder ju ofta i vitt så det har blivit en populär inredningsgrej. Sen ställer de figurerna i fönstren där de passar bra, säger Björn.

En annan rolig trend just nu är porslinspiedestaler från Rörstrands och Gustavsberg, berättar Björn för Antikvitetsbloggen. Han har sålt fem, sex stycken den senaste tiden. Piedestalerna – som framförallt tillverkades under 1800-talets andra hälft, samt under 1900-talets början – har idag börjat användas i framförallt badrumsinredningar.

- Porslinet tål ju vatten bra och sen ser det alltid trevligt ut med växter i badrummet, säger Björn.

En piedestal går på mellan 10 000 – 15 000 kr styck hos Nostalgia.

Rörstrandspiedestal, Nostalgias antikhandel


Kistamässan som pågår även imorgon, söndag, har blivit en publiksuccé. Kaffekön är nästan 20 meter, och bankomatkön är minst lika lång. Ett flertal möbler i montrarna har fått röda lappar med ”såld” påskrivet. Förra året – som var första gången mässan hölls i Kista uteblev de stora besöksskarorna – men i år har Antik & Kuriosamässan i Kista blivit en succé, en riktig folkfest.

6 kommentarer:

 1. Jättebra inlägg! Besökte Stockholm idag och det var tänkt att vi skulle besöka Kista men ångrade oss. Vi var ju där förra gången och då var det näst intill folktomt fast det var mitt på dagen. Skönt att höra att det blivit bättre!

  nu när jag läste ditt välskrivna och intressanta inlägg så ångrar jag att jag ångrade mig om du förstår vad jag menar!

  Flisan

  SvaraRadera
 2. En får tacke! Ja, synd att du inte gick, det var kul. Fast personligen tycker jag det var lite väl mycket 50-tal. Jag gillar mer när det finns en bredd. Jag hittade en väldigt fin majolikakanna från Rörstrand. Ska nog skriva ett inlägg om den sen.

  Du får komma hit till Älvsjö-mässan istället. Den är ju också snart.
  Hälsar,
  Fredrik

  SvaraRadera
 3. Jag tror också 50-talet peakar nu, eller att det redan har peakat. Jag tror att 60-talet kommer.
  Bara bra att 50-talet minskar i popularitet, då blir det billigare för oss 50-talsfantaster att fynda hem grejer.
  Jag gillar för övrigt också majolika, skriv gärna och visa mer bilder!

  SvaraRadera
 4. Intressant inlägg än en gång! Vi har i Finland haft precis samma trend, med en häftig femtio-tals boom. Jag undrar personligen om den kommer att försvinna så snabbt härifrån, här finns helt enkelt ett så väldigt mycket mindre utbud med antikviteter överhuvudtaget. Men det är helt klart att agnarna sållas ifrån vetet så småningom.

  SvaraRadera
 5. Ja, 60-talet kanske kommer härnäst. Jag tror att ny-rokokomöbler är på gång också.

  Ska definitivt skriva ett inlägg om majolika, har funderat på det hur länge som helst. :-)
  /Fredrik
  Antikvitetsbloggen

  SvaraRadera
 6. När jag letar grejer så är det inte specifikt 50-tal utan snarare en stil, ofta överlappande mellan 50- och 60-tal, ibland 70-tal. Det är bra design, tidlös kan man nästan säga, som tilltalar. Vissa grejer kan tom. vara äldre än 50-tal, en del möbler, tyger, lampor gillar jag från sekelskifte till 60-tal, allt beroende på kvaliteten i designen! Jugend och art deco, 50-60 tal, det viktigaste är ju att det blir en bra blandning som passar just mig!

  SvaraRadera