lördag 28 februari 2009

Nationalmuseum köper silverkanna från YSL-auktionen

Yves Saint Laurent-auktionen är nu över. Den inbringade hela 4 miljarder kronor, det vill säga en miljard mer än vad samlingen var värderad till. Flera konstnärer fick nya prisrekord. Ett Henri Matisse-stilleben från 1911 slutade till exempel på 32 miljoner euro, och en träskulptur av Constantin Brancusi slutade på 26 miljoner euro.

Nationalmuseum lyckades ropa in en silverkanna från auktionen. Den slutade på 150 000 Euro. Kannan är ett exempel på en – av många – silverföremål som överlämnades till Ryssland som ambassadgåvor under 1600-talets andra hälft. Nästan 1000 kg silver skänktes till Ryssland på detta sätt.
Nationalmuseum får inga pengar från staten för att förvärva konst, trots att de har statens uppdrag. Istället sker inköpen genom olika fonder.
- Kannan köptes till exempel in genom Barbro Oshers fond, berättar Anna Jansson, informatör på Nationalmuseum. Museets förvärvsgrupp tar beslut om vad som ska förvärvas till samlingarna för att uppfylla uppdraget, och därefter börjar sökandet efter pengar via dessa donatorer, fonder och stiftelser.

Enligt Nationalmuseum valdes kannan för att den på ett bra sätt exemplifierar de rådande stilidealen under den svenska stormaktstiden. Själva kannan – som är 80 cm hög och väger 4 kilo – är gjord av Abraham II Warnberg (1632 – 1704). Den krönts av krigsguden mars, något som passade väl för en krigisk stormaktsnation som Sverige. Den rika dekoren är driven, punsad, gjuten och förgylld.
Om två till tre veckor kommer kannan att levereras till museet.
- Den ska ställas ut så fort som möjligt så publiken får möjlighet att se den, säger Anna Jansson till Antikvitetsbloggen, därefter kommer den troligtvis att inkluderas i utställningen Formen i Sverige 1500 – 1740.

1 kommentar:

  1. Intressant! Och ganska roligt att kannan hamnat hos YSL, undrar var den varit under alla åren däremellan.

    SvaraRadera