söndag 22 februari 2009

Hästen som motiv i konsten

Hästen har alltid haft en central roll inom bildkonsten, och därmed också en central plats på auktionsvisningarna. Jag har därför valt att skriva lite om detta djur.
Hästen domesticerades för ca 5000 till 6000 år sedan och har sedan dess varit en maktsymbol. Den som hade tämjt en häst hade tillgång kött, mjölk, transport och ett effektivt krigsvapen.
Men djuren började avbildas långt innan domesticeringen. I Lascaux-grottan i Franrike finns till exempel grottmålningar som är hela 30 000 år gamla. Men jag tänker hoppa fram i tiden och berätta kort om när hästen verkligen började förknippas med makt.

Hästen som maktsymbol
Man måste gå ungefär 2000 år tillbaka i tiden - till antiken - för det var då som romerska kejsare började avbildas i skulpturer, ridande på sina hästar. Den mest berömda av dessa skulpturerna från denna tid - och som också har haft mest inflytande på eftervärldens bildspråk då det kommer till makt - finns i Rom, på Capitolium. Den föreställer kejsare Marcus Aurelius (se bild). Det är förstås inte originalet som står där, utan en senare kopia. Originalskulpturen har daterats till år 176 e.kr.
Mängder av efterföljande kejsare och kungar, ända fram i modern tid, har låtit göra likande skulpturer. Bara i Stockholm finns flera exempel - Karl XIV Johan sitter till häst vid Slussplan i Gamla stan och blickar ut över trafikleder och vatten. Även målningar blev vanliga - Napoleon, Karl XIV Johan och drottning Kristina har t.ex. alla låtit avbilda sig till häst. Ja, listan kan egentligen göras hur lång som helst.

Hästens färger
Hästens färger har också haft betydelse. Under 1600-talet trodde man att vissa färger gav hästen en särskild karaktär. En svart fåle ansåg man till exempel vara trög att rida, medan en brun var lätt och smidig att ha att göra med. I krig ville man därför helst ha bruna djur. Vita hästar undvek man i krig helt och hållet, eftersom de drog till sig för mycket uppmärksamhet. Kasta ett extra öga då ni ser en målning från denna tid - hästen kommer antagligen vara brun.

Sagoväsen som härstammar från hästen
Hästen har ofta kommit att symbolisera naturens vilda krafter - och människans svårigheter att tämja dem - och därför finns det många sagoväsen som har med hästar att göra. I den grekiska mytologin fanns t.ex. kentauren - en varelse med en människas överkropp där hästen hals börjar (se bild). Denna varelse ansågs vara vild och opålitliga. De levde utanför städerna och de var okultiverade. I den grekiska mytologin förekommer även pegasusen, en bevingad häst, som levde ute i ödemarkerna. Den var svårtämjd - men om man lyckades skulle ägaren få en trofast följeslagare livet ut.

Enhörningen, som med sitt skruvade horn i pannan, symboliserar skönhet och oskuldsfullhet. Den enda som kunde tämja detta djur var en god och oskuldsfull jungfru. Inom den kristna symboliken förekommer detta väsen ofta tillsammans med Jungfru Maria.

I nordisk folktro finns också hästar. Näcken kunde till exempel ta formen av en häst, den så kallade Bäckahästen. Han lurade upp barn att rida på honom, men när de väl satt sig på hans rygg förde han med dem ner i vattnet och dränkte dem. Hm, jag undrar vad han fick ut av det! Ett liknande väsen förekom även i den irländsk folktro. Där trodde man att det fanns vita hästar som var svåra att tämja, men om man lyckades skulle hästen erbjuda sina tjänster och hjälpa personen i fråga så mycket som möjligt. Klarade man inte av att tämja den, drog hästen istället ned honom i djupet.


Hästmotiv på auktionerna
Vill du köpa in en antikvitet eller ett konstverk föreställande detta djur, finns det mycket att välja på. Här är några exempel från helgens samt kommande auktioner som du kan välja mellan.



Bronsryttare på marmorsockel, Maud Von Rosen, 1928


Metropol har fått in en skulptur av Maud von Rosen. Ryttaren är med i nätauktionen och man startar på 12 000 kr. Än så länge finns inga bud!





9529 - OIDENTIFIERAD KONSTNÄR (1800-tal): Par till häst, olja på duk

Slutpris: 2 200 kr (men bevakad av säljaren, därför osåld)


Auktionsverket har med denna fina målning från 1800-talet med på helgens stadsauktion. Den har dessvärre lite dukskador och mindre färgbortfall, men den är väldigt fin ändå.



25613. LARSÉN, FREDRIC, ett par, akvareller, sign. o dat. 1883


Ett par akvaraller av Fredrik Larsén går på Auktionskompaniets slagauktion den 1 mars. Utropspriset är 2 000 kr.




9490 D - ZETTERMAN, Pernilla (född 1970): Utan titel - ur serien Närheten och makten 2001, signerad och numrerad på baksidan Pernilla Zetterman 2/5, C-print

Slutpris: 900 kr (men bevakad av säljaren, därför osåld)

På Auktionsverkets stadsauktion går denna närbild på en hästmule. Fotot, taget av Pernilla Zetterman, är med i hennes serie Närheten och Makten. Den ropas ut för 3 000 kr.

2 kommentarer:

  1. Trevligt inlägg! Ett nöje att läsa.

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa.
    Hanna
    blommorifonstret.blogspot.com

    SvaraRadera