tisdag 10 februari 2009

Prisvärt porslin

Är det dags att ha kalas och det finns inte tillräckligt med porslin i skåpen? Eller pengar i plånboken? Gå på auktion! Ofta går det att hitta både vackra och prisvärda matserviser, ofta i mycket bra skick. Rörstrandsporslinet nedan, en fin matservis på ca 65 delar - bestående av 21 st mattallrikar, ett dussin djupa tallrikar, 11 assietter, ett antal brödfat och uppläggningsfat och en såsskål - auktionerades ut under helgens Stadsauktion på Stockholms Auktionsverk. Någon lycklig värd eller värdinna fick allt detta för endast 2 200 kr (plus provision) - att jämföra med en helt ny servis, som skulle kosta betydligt mer. Det är väldigt kul att köpa en servis på auktion, även om den inte är komplett - förr eller senare dyker någon del upp som inte fanns med.



8350 - MATSERVIS, ca 65 delar, Rörstrand, utropspris 2 000 kr, slutpris 2 200 kr

5 kommentarer:

  1. Värkligen ett fint porslin, och Rörstrands är ju annars dyrt.

    SvaraRadera
  2. Jag förvånas också hur billigt med är med gammalt porslin. Fast alla (även jag) vill väl kunna köra det i diskmaskinen. Innan jag hade diskmaskin så köpte jag mycket 50-60-talsporslin men det står mest och samlar damm nu. Fast jag har hört att det är ok att köra dekorerat porslin (även gammalt) i diskmaskin om man använder pulver istället för tabletter. Ett annat problem är att gamla matserviser har så många delar. Jag tror att folk tycker att det är roligare att blanda lite. Hälsningar Ulrika

    SvaraRadera
  3. Det finns många olika åsikter om man ska diska gammalt porslin i diskmaskin eller inte - framförallt de med gulddekor. Men vi kör gammalt porslin, även det med gulddekor i maskinen, fast med lägre temperatur och med mindre diskmedel. Det bästa är att köra det efter middagen, samma kväll.

    SvaraRadera
  4. Verkligen! Det finns ingen som helst anledning att köpa nytt egentligen. Bra att du påminner om det!

    SvaraRadera
  5. Nej, det är faktiskt väldigt, väldigt prisvärt med porslin och glas. Som du säger, det är bättre begagnat!!

    Sen kanske jag ska skriva, att om man är rädd om porslinet kanske man inte ska köra det i diskmaskinen alls. Det är en avvägning man får göra!

    Angående Ulrikas kommentar - I senaste Antikvärlden fanns lite bilder på trevliga blandningar av porslin. De blandade t.ex. "berså" med delar från andra serviser i grönt. Gav inspiration! Det blir ju mycket mer personligt på det sättet...

    SvaraRadera