söndag 8 februari 2009

Tiden går - bordspendyler på Lilla Bukowski

Imorgon börjar det, den stora dagen, det som så många har väntat på. Hela mitt liv – tillsammans med så många många andras – kommer att förändras de närmsta veckorna. Jag kommer lika vaken på natten, fundera, göra strategier. Och varför då?
Jo, för att imorgon börjar den stora stegräknartävlingen för tusentals medborgare – och jag är en av dem! Jag kommer att gå till jobbet, låta bli hissen och ta trapporna, gå lunchpromenad – och framförallt – jag kommer att gå på auktionsvisningar.. och till dem.


471. BORDSPENDYL, förgylld brons. Empire. Kvinna stödjande sig med ankare.

Utropspris: 4 000 - 6 000 kr

Lilla Bukowski har visning t.o.m. 15:e februari och auktionen hålls 16:e – 17:e. Jag har inte hunnit gå dit än, men jag ska definitivt göra ett par extravarv när jag väl är där. Som vanligt är det ett stort utbud. Den här gången tänker jag presentera ett par vackra bordspendyler.

Under empiren - som kan sägas vara bordspendylernas gyllene ålder - blev det vanligt att sätta figurer i brännförgylld och patinerad brons runt uren. Ofta hade figurerna ett berättande tema. De kunde t.ex. symbolisera olika gudar och dygder eller mer samhälleliga företeelser - som handel eller sjöfarten.

71. BORDSPENDYL, förgylld brons. Empire. Diana sittande på urhuset i form av kulle.

Utropspris: 10 000 - 12 000 kr

Den första av de två pendyler som finns med här föreställer en kvinna som håller i ett ankare. Troligtvis är hon hoppets gudinna Spes i den romerska mytologin. Ankaret, som hon håller i, symboliserar just hoppet, och hon avbildas också ofta med ett ymnighetshorn.
Pendylen i mitten föreställer Diana - jaktens gudinna i den romerska mytologin. Hennes attribut är egentligen en pilbåge, men endast pilarna, tillsammans med två duvor och ett stickvapen finns med här. De har placerats under henne. Jag har också tagit med den vackra sengustavianska pendylen. Den är krönt med ett horn. På sidorna finns lyror och kolonner. Utropspriset är satt till 6 000 - 8 000 kr. Visst är den fin?

1210. BORDSPENDYL. Sengustaviansk.

Utropspris: 6 000 - 8 000 kr

3 kommentarer:

  1. Hej! Ska jag behöva skriva om för att något krånglade vid överföringen, självklart så måste jag göra det. Skrev just att det var tur att jag hittade din blogg, verkligen fin och inehållsrik, min blogg oumberligating var tänkt att vara något liknande men blev något helt annorlunda, jag sålde min själ och det blev vad "Åke i Karlskoga" kallade ett djäkla sammelsurium av olika saker, ja så går det ibland. Ha en bra och trevlig kväll önskar Peter Olofsson!

    SvaraRadera
  2. Vilket trevligt inlägg! Oerhört vackra bordspendyler. Kanske tycker jag mest om den sista som på något konstigt sätt känns ganska "modern". Kanske orsaken är kombinationen guld-svart och att den mänskliga figuren fattas.

    SvaraRadera
  3. Så läckert! Får mig att sakna Stockholm - bodde nästan granne med Lilla Bukowski och missade aldrig en auktion. Får väl njuta här istället.

    SvaraRadera