onsdag 13 maj 2009

Vårens internationella kvalitétsauktioner

Ni får ursäkta att jag inte skrivit på ett tag, men jag har haft massor att göra. Kvällskurser. Övningsuppgifter. Jobb. Men nu börjar det äntligen lugna ner sig igen. Detta betyder förhoppningsvis att blogginläggen kommer bli lite fler.
Nu när de moderna kvalitétsauktionerna på Bukowski och Stockholms auktionsverk varit, är nästa stora händelser naturligtvis de internationella kvalitétsauktionerna. På Bukowskis kommer bland annat en del Titanic-föremål att ropas ut. Bland annat en bordsbiljett för tredje klass. Det lär bara finnas två stycken sådana biljetter. Ska bli intressant att se hur mycket samlarna är villiga att betala.

1091. R.M.S. TITANIC SAMLING MALKOLM JOHNSON: "Tredje klass bordsbiljett. Första servering". Utropspris: 60 000 - 80 000 kr.

Jag kan även informera, lite sent förstås, att Antikvitetsbloggen, det vill säga JAG, Fredrik, fanns på plats på Norrköpings kvalitétsauktion - ja, kanske inte för att rapportera i första hand, utan för att shoppa. Lyckades bland annat ropa in en flambévas. Flambékeramik tillverkades av ALP (AB Lidköpings porslinsfabrik) som ägdes av Rörstrand, och det tillverkades som en direkt det konkurrent till Gustavsbergs populära argentakeramik. Det var Gunnar Nylund som låg bakom formen, men motiven gjordes ofta av andra, framförallt av Oscar Dahl. Just den jag köpte har ett motiv av Willbord, och det föreställer en ridande shejk eller beduin. Pjäsen är unik och handdrejad. Känns gött!

Flambévas, motivet av Willbord. I privat ägo.

2 kommentarer:

  1. Jättesnygg vas! Grattis till inköpet. Intressant med Titanic-biljetten, hade inte kunnat drömma om att finskan också var representerad bland med språkena på biljetten!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Trevligt att du i din trevliga blogg hittat och länkat till min hemsida. Där har jag bl a försökt visa en del av, Oskar Dahls, konstnärliga verksamhet. Jag är säker på att även han skulle uppskattat att bli omnämnd om han levat. Men jag vet också att han skulle bli litet ledsen över att återigen få sitt förnamn stavat med "c". Det var mycket känsligt för honom. Han var väldigt noga med att han hette "Oskar"! Men inte ens i den nya boken "Svensk keramik under 1900-talet" har man lyckats "stava ratt".
    Hälsningar
    Lasse Dahl

    SvaraRadera