Då har jag hunnit besöka konstmuseet SAM - Seattle Art Museum - och jag måste säga att det höll hög kvalité. För tillfället visade de en uställning med Edward Hopper som fokuserade på hans kvinnoporträtt.
Edward Hopper, Chop Seuy, 1929
Det fanns flera andra bra utställningar, bl.a. en som tog upp Black Art - d.v.s. den afroamerikanska konsten.
Jag har även hunnit med att besöka tre antikaffärer, varav den ena hade det lovande namnet European Antiques. Det fanns en del trevliga föremål och möbler i samtliga, men de kan inte jämföra sig med de som finns i Europa. Inte så konstigt egentligen, Seattle är en relativt ny stad - de första européerna kom hit på mitten av 1800-talet - därför finns det inte så mycket högkvalitativa antikviteter här. På SAM ställde de t.ex. ut möbler som var från 1800-talets början - liknande möbler går på stadsauktionerna i Sverige var och varannan vecka. Och priserna i de amerikanska antikaffärerna? Ja, hutlöst höga... inga kap här inte!
Lite andra saker jag hunnit med är ett besök på Boeing-fabrikerna. De erbjuder guidade visningar i deras fabriker. Enligt guiden är byggnaden världens största byggnad, till ytan sett. Väldigt spännande att se hur ett flygplan tillverkas.
Ett Boeing 787 rullas ut ur fabriken.Experience Music Project (EMP) är ett annat bra museum jag besökt. Det är ett museum som tar upp den rockmusikens historia. För närvarande har de en Jimi Hendrix-utställning som handlar om hans användning av ljudpedaler, och hur de revolutionerade hans sound. Hendrix är för övrigt född i Seattle och han ligger också begravd på en kyrkogård i förorten Renton. De andra utställningarna tar upp musiken i Seattle och dess nejder, allt från tre-ackordslåten Louie Louie till grungevågen på 90-talet. Helt klart sevärt, eller hörvärt rättare sagt! Byggnaden i sig är också speciell. Den är ritad av Frank O. Gherry och går i musikens tecken, enligt EMP:s hemsida. Arkitekten lär nämligen inspirerats av elgitarrer då han ritade byggnaden - både i färgval och i de organiska formerna. Han lär ha köpt in elgitarrer som han delade i mindre delar för att få fram grundformerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar