torsdag 22 januari 2009

Boktips - De svenska antikviteternas historia av Märta Holkers

Den har funnits i handeln ett tag, men jag vill ändå ta upp den här, helt enkelt därför att den är så pass bra. Jag tänker på boken De svenska antikviteternas historia av Märta Holkers som kom ut 2007. Det är genomarbetad bok på 335 sidor som tar upp fyra århundraden av svensk möbel- och föremålsdesign, från år 1525 till år 1925. Holkers går igenom epok för epok på ett ypperligt sätt – från renässansen till 20-talsklassicismen.


Varje avsnitt börjar med att ge en generell ingång till stilepoken och dess inredningsideal. Därefter tar författaren upp de vanligaste förekommande föremålen under epoken – allt från möbler till silver och porslin. Hon pekar också ut vad de olika delarna på möblerna och föremålen kallas för, samt vad det är som är typiskt för varje stil. Hon tar upp de mest välkända möbelsnickarna och smederna. Hon går in på olika variationer på möblerna samt på geografiska skillnader. Det hela är mycket intressant och underhållande.


Särskilt bra är den del i slutet som tar upp vad experterna tittar på när de undersöker föremål – här finns flera bra tips vad du som köpare ska tänka på när du handlar byråer, stolar, speglar, ljuskronor och glas. Denna del hade gärna fått vara längre. Sist i boken finns också de vanligaste stämplarna på silver, tenn, koppar, mässing och keramik. Även denna del är ett bra komplement, även om det finns mer utförliga guider på dessa områden. Då det kommer till keramik kan t.ex. Bengt Nyströms nyutkomna bok - Svensk keramik under 1900-talet. En uppslagsbok om keramiker, fabriker och signeringar - nämnas.

Bilderna i Märka Holkers bok är också av hög kvalité och det är en fröjd att bläddra i boken. På varje sida finns vackra färgbilder på högkvalitativa antikviteter som får ha-begäret att gå rätt upp i taket. Åtminstone mitt.

Priset är också överkomligt, i alla fall om man köper boken på Adlibris. Där kostar den för närvarande 319 kr. Jag kan varmt rekommendera Märta Holkers bok – både för nybörjare och expert. Går ni in på Adlibris kan ni även provläsa boken!

3 kommentarer:

 1. tack så jättemycket :-)

  SvaraRadera
 2. 3000 för en tavla, 12000 för en lampa och 8000 för en skulptur!

  Vem betalar det här kalaset, den här gången?

  SvaraRadera
 3. Boken har utgått. Någon som har ett ex att sälja?

  SvaraRadera