måndag 13 april 2009

Moderna kvalitétsauktionerna - ett säkert vårtecken!

Vår. Krokusarna blommar i rabatten. Koltrasten sjunger utanför fönstret. Kan det bli bättre än så? Ja, det kan det naturligtvis! För våren är inte helt komplett utan vårens kvalitétsauktioner. (hm, jag låter väl inte materialistisk nu?!) Både Bukowskis och Stockholms auktionsverk har släppt sina kataloger på nätet nu, och det finns en hel del godbitar, som alltid.

På Stockholm auktionsverk samt på Bukowski går två av mina favoritserviser. Det är de två jugendserviserna Trollslända samt Tulpan, båda av Alf Wallander (1862 - 1914).
Alf Wallander var en riktig mångsysslare - han var inte bara konstnärlig ledare på Rörstrand, utan han hade också en sejour hos glasbruken Reijmyre och Kosta. Likaså ritade han möbler, inredningar och silver. I de två serviserna har han - som namnen antyder - låtit hämta inspiration från naturen. Tulpanerna och trollsländorna har intregrerats som en del av formgivningen. Vill ni veta mer och Alf Wallander kan ni läsa Per Widmans text om konstnären som han skrivit för tidningen Antikvärlden. Det är även där jag har hämtat min information.

Stockholms auktionsverk

1038. ALF WALLANDER, servis, 162 delar, "Tulpan", Rörstrand 1897-1902. Benporslin. Reliefdekor i underglasyrfärg med tulpaner i violett, gult och grönt.
Bukowskis


För er som har läst på Stockholms universitet och vill ha en nostalgisk markör i hemmet - ni kan nu ropa in Torsten Renquists (1924 - 2007) skupltur Känguru. På Stockholms universitet finns den lilla skulpturen i David Helldéns kritiserade ljusblå universitetsbyggnad, precis utanför universitetsbiblioteket. Kängrun har inte bara haft en dekorativ funktion, utan den har även fått agera anslagstavla åt förvirrade studenter som kommer försent till sina grupparbeten - "Johan, vi sitter i grupprum 4 i biblioteket. Kom dit!". Priset för skulpturen är satt till 20 000 - 25 000 kr.


Bukowskis

Axel Einar Hjorts (1888 - 1959) vackra vitrinskåp - som finns hos Stockholms auktionsverk - har varit utställt på Metropolitan Museum of Art i New York år 1927. Sverige var det första landet i Europa som fick vara med och ställa ut sitt moderna konsthantverk på museet i form av utställningen Exhibition of Swedish Contemporary Decorative Art. Skåpet har ett utropspris på 50 000 - 60 000 kr, och det gör sig perfekt i vilken inredning som helst.

61 - AXEL EINAR HJORTH, vitrinskåp, utfört av snickarmästare Albin Johansson 1927 för Stockholms Stads Hantverksförening, bonad björk, intarsiadekor, benen med kannelyrer, höjd 140, 100 x 36 cm; smärre slitage

Stockholms auktionsverk

3 kommentarer:

  1. Härliga ting du plockat ut ifrån kvalitetsauktionernas kataloger, har förstås kollat in dem också! Trollslända har alltid varit en favorit för mej, men också tulpan är väldigt fin.

    SvaraRadera
  2. Å, vad fint! Jag har faktiskt aldrig sett Trollslända förut men den blir helt klart en ny favorit nu.

    SvaraRadera
  3. Trollslända - åh, så vacker! Ny för mig, jag har ju fokus på andra decennier... Så tack för titten. Även art deco-skåpet var åhhh!

    SvaraRadera