tisdag 17 mars 2009

Klimatförändringarna hotar kulturarvet - utställning på Historiska museet

2000-talet kommer att bli ett dystert århundrade. I takt med att klimatet blir varmare, kommer inte bara polerna smälta, vårt kulturarv kommer också att utarmas och förstöras på olika sätt.
Under den våldsamma orkanen Gudruns härjningar förlorades inte bara mängder utav skog, över 3 200 fornlämningar förstördes också, detta bara i Kronobergs län.
Ett annat exempel kommer från en nyligen publicerad forskningsrapport som visar att markförsurningen håller på att förstöra de brons- och järnåldersföremål som ligger ouppgrävda runtom i Sverige.
Inte nog med det. Äldre husfasaderna håller på att vittra sönder på grund av luftutsläpp. Dagens Nyheter rapporterade nyligen att skulpturerna på Kungliga Slottets fasader måste renoveras för 220 miljoner kronor. En del av skulpturerna håller på att få armarna söndervittrade, och delar av fasaderna ramlar ner på borggården. Listan på exempel kan egentligen göras hur lång som helst.


Historiska museet har i sin nya utställning just klimatfrågan som utgångspunkt. Utställningen som heter Rädda historien! Klimatet hotar det förflutna har sitt fokus på hur framförallt de arkeologiska tingen påverkas, men också hur kulturarvet i stort påverkas. Det är en utställning med ett dystert tema, men som är nog så viktig.
Men du behöver inte lämna lokalerna med total klimatångest. Den tar nämligen också upp lösningar på problemen, och vad du och jag kan göra för att rädda våra kulturskatter.
Rädda historien öppnar den 26:e mars och pågår till och med september.

Besök Historiska museets hemsida HÄR!
Läs mer om fasaderna på Kungliga Slottet HÄR!

1 kommentar: