onsdag 17 december 2008

Carl-Oscar Borg - en svensk konstnär i indianernas land

Kära läsare,

Jag har blivit alltmer nyfiken på Karl-Oscar Borg (1879 - 1947) och hans indianmålningar. Hans gravyrer dyker upp lite då och då på auktionerna i Stockholm. Nu senast fanns ett par med på Lilla Bukowskis jubileumsauktion, bl.a. en på indianryttare. Håll utkik efter honom på kommande auktioner på Bukowskis! Hur kommer det sig då att en svensk konstnär började måla indianer? Jag har tagit reda på detta åt er – men låt nu för sjutton bli att bjuda upp hans gravyrer, jag vill nämligen ha dem alla själv. Haha. Här är historien om hur Karl-Oscar Borg hamnade i Navaho-land!

Carl Oscar Bort, Desert Horsemen
Utropspris: 3 000 - 4 000
Klubbat pris: 3 200

Karl-Oscar Borg föddes i Dals-Grinstad i Dalsland. Han växer upp under fattiga förhållanden i ett soldattorp, tillsammans med sina föräldrar och tre syskon. Under sin uppväxt får han bl.a. hjälpa till att valla djuren. Byns präst, Magnus Nilman, inser dock att Karl-Oscar har mer talang än så och han ger honom därför arbete.

Prästen börjar uppmuntra honom att måla, och han tycker nog att Karl-Oscar är talangfull, för han skickar så småningom iväg honom till Vänersborg, till en målarmästare vid namn Fröberg, så att Borg kan lära sig grunderna i måleriets ädla konst. Han blir kvar hos Fröberg i fyra år. Full med framtidstro väljer han att lämna Vänersborg för att finna lyckan i Stockholm. I huvudstaden söker han en mängd olika arbeten – bl.a. som scendekoratör – men det visar sig vara svårare än han trott att hitta ett konstnärligt yrke. Följden blir att han istället mönstrar på ett fartyg – och hamnar i London – där han börjar som lärling hos den kände marinmålaren George Johansen. Efter lärlingsperioden bestämmer han sig också för att lämna England – en rastlös kille det här – och istället prova lyckan som konstnär i USA. Han mönstrar därför på en båt som tar honom till San Francisco.

Han börjar måla en hel del nu och ställer också ut och hans konst blir väl mottagen i det nya landet. Snart får han kontakt med den kände tidningsmogulen William Randolph Hearsts mor, Phoebe Apperson Hearst. Hon har fått tag på en skiss av Borg genom en väninna. Den förmögne Mrs Hearst fattar genast tycke för teckningen och beslutar sig för att hjälpa Borg ekonomiskt genom att köpa målningar av honom. Hans ekonomiska bekymmer är över. Genom Mrs Hearst får Borg chansen att ta sig ut till indianreservaten. Det är nämligen hon som föreslår att Borg ska resa ut och filma och fotografera i indianernas områden för Kalifornia-universitetets räkning. Mrs. Hearst ordnar – genom sitt väldiga kontaktnät – så att Borg kan bege sig ut till indianernas territorium (man var nämligen tvungen att ha statens tillåtelse) och han börjar rida omkring i bl.a. Navajo-land för att göra skisser på indianerna. Han kommer snart att bli god vän med flera av indianerna – det är ofta de som finns med på hans målningar och gravyrer.

Alla hans målningar slutfördes alltid på plats och det gör att motiven ofta är autentiska. Inga efterkonstruktioner eller revideringar har alltså gjorts. I målningarna går det ofta att följa indianernas liv och tillvaro – de väver, bär vatten, gräver, dansar och utför ritualer. Borg utförde dock inte enbart målningar på indianer, utan gjorde också en hel del landskapsmålningar, bl.a. flera motiv från Grand Canyon.

Han återvänder till Sverige och ställer där ut på bl.a. det anrika Gummeson (där också Arthur Bianchini ställt ut) men längtan tillbaka till Amerika gör att han och snart återvänder till USA. Han flyttar därför till Santa Barbara, tillsammans med sin svenska hustru, Lily Borg Elmberg, men han hinner bara vara där ett kort tag för han får en hjärtattack och han avlider i ambulansen på väg in till sjukhuset. Han får, enligt mig, vila på en väldigt vacker plats, för hans aska strös ut i vinden vid Grand Canyons kant, och sprider sig ut i det land han kom att älska mest, indianernas land. Väldigt vackert, eller hur?! Erkänn att du blir lite sugen på att köpa en Carl Oscar Borg nu!


Källitteratur:
Helen Laird: Carl Oscar Borg and the Magic Realism. Artist of the American West, Layton, 1996

Albin Widén: Carl Oscar Borg. Ett konstnärsöde, Stockholm, 1953

1 kommentar:

 1. Missa inte utställningen med Carl Oscar Borg
  på Dalslands Konstmuseum, Upperud.
  Upperud ligger nära Akvedukten i Håverud, i Mellerud Dalsland. Upperud,464 40 Åsensbruk.
  Tel 0530-300 98. www.dalslandskonstmuseum.

  Utställningen varar 24 juli– 19 september.

  Kolla även in "Letters to Sweden – en emigrantkonferens på Kulturbruket på Dal, Mellerud i Dalsland 13–15 augusti 2010 där ni kan lyssna till Carl Oscars levnadsöde i föreläsningar på svenska och engelska.

  http://www.emigrationdalsland.com/en/dalsland.asp
  eller
  http://www.emigrationdalsland.com/en/extra/emigration_en.pdf
  eller
  http://www.emigrationdalsland.com/en/extra/carloscarborg.html

  SvaraRadera