fredag 16 oktober 2009

Ny-stilarna har sin charm ändå...

1800-talet är enligt mig ett av de intressantaste århundradena då det kommer till formgivning och design. Det är egentligen två världar som möts - handarbetet och industrialismen - och som försöker intregrera sig till en ny.

Debatten kring vad som ansågs vara vackert och ändamålsriktigt var ofta livlig. Vilken stil då var bäst för det rådande samhällsklimatet? För att generalisera kan man säga att det var de formelement som tidigare använts genom konsten och arkitekturen - bland andra renässansen, gotiken, barocken och rokokon och som man försökte anpassa och göra till sina egna. I slutet på århundradet kom dock en reaktion i form av jugendstilen, men det ska jag inte gå in på här.

Dessa så kallade
ny-stilar ska inte ses som några direkta kopior av de äldre stilarna, utan de ska ses som en egen stil. Man lånade formelement, men anpassade dem så de passade in och svarade på 1800-talets skönhetsideal och behov. Man använde även nya material.
Ny-stilarna har länge haft låg status, framförallt därför att de helt enkelt inte har passat in i 1900-talets stilideal, men också på grund utav att finns så väldigt mycket, åtminstone då det kommer till möbler. Ny-rokokomöbler finns med på var och varannan auktion. Jag tror att priset kommer stiga på dessa möbler, men framförallt på de möbler som sticker ut lite.

Jag tänkte nu presentera lite häftiga möbler. Den första är en soffa som finns med på stadsauktionen ute i Frihamnen. Här har de kurviga rokokoformerna dragits ut till sin spets. Skuren dekor kröner soffan och ger den ett något ståndsmässigt intryck. Är den för vågad eller kommer den att bli dyrare än de 3 000 kr som är utropspriset? Vi får se när auktionsklubban fallit.


Den här vackra bordspendylen i nygotisk stil gick på den senaste månadsauktionen hos Uppsala auktionskammare. På glaset går det att få en aning om hur gotiken såg ut, för er som inte känner till den stilen. Bordspendylen var värderad till 800 kr, men den hamnade på endast 600 kr. Ett riktigt kap i mitt tycke. Tycker den är hur fin som helst.På sommarkvalitén hos Norrköpings auktionsverk fanns detta trevliga skåp med i ny-renässans. Överdelen har hämtat sin inspiration från ett av renässansens favoritmotiv - triumfbåge. Den mittersta bågen (den som har skåpsluckor) har ett fronton (tempelgavel) över sig. Över, samt i mitten på de två andra bågarna finns det balustrader, det vill säga små räcken som dekoration. Utropspriset för skåpet var 5 000 - 6 000 kronor, men det gick för 4 000 kr.

4 kommentarer:

 1. Du har då verkligen hittat en häftig soffa! Men du har rätt, länge har de varit undervärderade.

  SvaraRadera
 2. Håller med 100%! Nystilarna är häftiga och jag tror absolut att priserna kommer att stiga. Nästa generation kommer inte att titta föraktfullt på nystilarna utan precis som du se potentialen i dem.

  SvaraRadera
 3. Äntligen skriver du med hjärtat, Fredrik! Fortsätt att skriva om nuets nerv med bas i det som ligger grund för våra konstnärers succé idag. Släpp priserna, dom är lika viktiga som född eller död. Se det vackra i alla dessa ting. Se passionen för harmonin. Plocka fram den. Tack för att du gillar Antikdeckarna. Från en som du skulle bli förvånad fanns bakom denna text.

  SvaraRadera
 4. Kul med en lärorik blogg för en sån som mig som gillar antikviteter men inte kan nånting om dem, hit kommer jag gärna tillbaka!

  Hälsningar Carina

  SvaraRadera