lördag 10 oktober 2009

Amiralitetshuset - Skeppsholmens eget lilla sagoslott

Jag gick en promenad på Skeppsholmen häromdagen och tänkte jag skulle gå upp och titta lite närmare på Amiraliteteshuset. Ni vet det hus man alltid går förbi när man ska till Moderna, men som man aldrig går upp till. Här kommer en kort historik... om huset!

Byggnadens historia tar sin början 1647. Detta år la byggarbetarna de allra första stenarna på plats i det som skulle resultera i denna vackra byggnad. Huset kom att stå klart tre år senare. Arkitekten var holländsk med namnet Louis Gillis.

Från början inrymde byggnaden amiralitetets kansli, det vill säga den myndighet som skötte om landets sjöförsvarssärenden, tillsammans med ett segelförråd.

Men genom århundradena har dock huset haft andra funktioneän den ursprungliga. I slutet på århundradet blev det istället amiralitetets arkivlokal. På 1700-talet byggdes det om till spannmålsmagasin, och i slutet på 1700-talet användes huset som kasern.

Den exteriör som finns idag är ritad av Fredrik Blom och är från 1846. Det var även då som hörntornen kom till. Dessa har alltså inte funnits från början.

Jag vet inte vad som är kvar av den ursprungliga exteriören, men jag vet dock att den eleganta portalen i sandsten är ursprunglig. Huset blev byggnadsminne 1935. Ta nu tid på er att gå upp och titta närmare på portalen nu när ni ska gå och se Salvador Dalí-utställningen, för den är väl värd det.

1 kommentar:

  1. Jag minns faktiskt att jag och min dotter beundrade huset när vi promenerade till Andy Warholutställningen ifjol. En liten pärla!

    SvaraRadera