fredag 21 maj 2010

Svenskt mode i USA - design och nationell identitet på 1960-talet

För er som är intresserade av mode, kan jag rekommendera en föreläsning som kommer att hållas på Folkuniversitetet den 27 maj. Föreläsningen handlar om svenskt mode i USA, och tar upp design och nationell identitet på 1960-talet.

Föreläsaren är Patrik Steorn, fil.dr i konstvetenskap, som är verksam på Centrum för modevetenskap på Stockholms universitet. Så här skriver han om sin föreläsning:

"Svenskt mode förknippas idag främst med kedjor som H & M och jeansmode. Redan under 1960-talet lanserades svenska formgivare i USA, ett fenomen som är nästan bortglömt idag, både i Sverige och internationellt. Amerikanska LIFE magazine, Vogue och andra tidningar gjorde reportage där designers som Katja of Sweden, Sighsten Herrgård, Annamodeller figurerade med svensk modeindustri som Hettemarks, Almedahls och Wahl's. Mystisk natur och blonda kvinnor med långa ben blandades med texter om jämställdhet och modern design.

Föreläsningen berättar om detta modefenomen ur ett transnationellt perspektiv - vad var det som uppfattades som typiskt svenskt i USA?"

Föreläsningen är gratis, men anmälan sker på länken nedan!

http://www.folkuniversitetet.se/templates/Arr.aspx?id=181680&LeftMenuPageId=112349

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar