onsdag 3 mars 2010

En zoetrop - ganska fin, inte sant?

Vet ni vad en zoetrop är? Många av er har nog sett en zoetrop förut, men kanske inte hört namnet förut.På auktionsverkets nautica-, technica- och nostalgica-auktion (100316) går en sådan. Vet ni inte vad det är kan nu lägga till detta till era kunskapsbanker.

Jag tar mig faktiskt friheten att citera direkt från Wikipedia: "Zoetrop, enkel apparat med vars hjälp illusionen av rörliga bilder uppstår. Zoetropen består av en cylindrisk burk och påminner i sin uppbyggnad om en stor konservburk som öppnats på ovansidan. På sidorna finns ett antal smala springor i vertikal riktning, genom vilka bilder på burkens insida kan betraktas. När zoetropen sätts i rörelse uppstår illusionen av rörliga bilder."

Ja, så här ser den zoetrop som går hos Auktionsverket ut. Ganska fin, inte sant? Utropspriset är satt till 8 000 - 10 000 kr. Får se vad den så småningom hamnar på!7120 - ZOETROP, England 1800-talets mitt, signerad H. G. Clarke & Co, Covent Garden, roterande pappcylinder på fot av gjutjärn och trä, diameter 28, höjd 39,5 cm, cirka 10 bildremsor medföljer; smärre skador

Utrop: SEK 8 000-10 000 (EUR 800-1 000)
3 kommentarer:

  1. En sån hade vi i teckningssalen på skolan, det var en ombyggd grammofon. Bildremsor av alla möjliga kvalitéer skapades av flinka barnfingrar.

    SvaraRadera
  2. Så har man lärt sig något i dag också. Kul!

    SvaraRadera