fredag 21 maj 2010

Svenskt mode i USA - design och nationell identitet på 1960-talet

För er som är intresserade av mode, kan jag rekommendera en föreläsning som kommer att hållas på Folkuniversitetet den 27 maj. Föreläsningen handlar om svenskt mode i USA, och tar upp design och nationell identitet på 1960-talet.

Föreläsaren är Patrik Steorn, fil.dr i konstvetenskap, som är verksam på Centrum för modevetenskap på Stockholms universitet. Så här skriver han om sin föreläsning:

"Svenskt mode förknippas idag främst med kedjor som H & M och jeansmode. Redan under 1960-talet lanserades svenska formgivare i USA, ett fenomen som är nästan bortglömt idag, både i Sverige och internationellt. Amerikanska LIFE magazine, Vogue och andra tidningar gjorde reportage där designers som Katja of Sweden, Sighsten Herrgård, Annamodeller figurerade med svensk modeindustri som Hettemarks, Almedahls och Wahl's. Mystisk natur och blonda kvinnor med långa ben blandades med texter om jämställdhet och modern design.

Föreläsningen berättar om detta modefenomen ur ett transnationellt perspektiv - vad var det som uppfattades som typiskt svenskt i USA?"

Föreläsningen är gratis, men anmälan sker på länken nedan!

http://www.folkuniversitetet.se/templates/Arr.aspx?id=181680&LeftMenuPageId=112349

lördag 1 maj 2010

Ny bok om Haga slott

En ny bok i serien om de kungliga slotten har nyligen kommit ut. Den här gången är det Haga slott som behandlas - ett slott som är högaktuellt igen, i och med att Kronprinsessan och fästmannen Daniel snart ska flytta dit. Haga slott uppfördes på uppdrag av Gustav IV, efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell.
Men det var Gustav IV:s far, Gustav III, som var initiativtagare till Hagaparken - och Gustav III hade stora planer för området. Själva parken ritades av arkitekten Carl Magnus Piper och är en så kallad engelsk park, d.v.s. att den är mer naturlig i sina former, skogspartier kunde till exempel blandas med gräsängar.
I planerna för parken ingick även ett stort kungligt slott, men i och med att Gustav III blev skjuten på maskeradbalen 1792, blev slottet aldrig uppfört. Vissa byggnader byggdes dock - bland annat Ekotemplet (arkitekt var Carl Christoffer Gjörwell), Turkiska kiosken (ritat av Carl Magnus Piper) och den vackra gustavianska paviljongen, Gustav III paviljong som den idag kallas (ritad av Olof Tempelman).

Bland författarna som bidragit med texter finns bland annat Therese von Lampe, som skrev sin doktorsavhandling om väggmålningarna i Gustav III:s paviljong, och Göran Alm.

Boken Haga - ett kungligt arv, som boken egentligen heter, kan varmt rekommenderas för dig som är kulturhistoriskt intresserad.





Gustav III:s planer för Hagaparken (ur Ny Illustrerad Tidning, 1871).

För att se en större bild, klicka HÄR!