fredag 30 januari 2009

10 miljoner över? Köp en Yves Klein

Den 11 mars kommer en intressant auktion att hållas på Stockholms auktionsverk. Det är delar av galleristen Eva Burén (1912 - 1978) och dottern Catja Johansson-Buréns (1934-2008) samlingar som säljs ut. Eva Buréns startade galleriet Galerie Burén och hon knöt till sig många av de som idag anses vara de stora konstnärerna på 60- och 70-talet.

Har du en sisådär 8 - 10 miljoner över, kan du alltid köpa in Yves Kleins (1828 - 1962) målning IKB 64.




98 D - YVES KLEIN, France 1928-1962, IKB 64 (1957)


Vill du bara lägga ett par tusenlappar kanske svenske konstnären Eddie Figge (1904 - 2003)passar bättre. Hans fina målning har ett utropspris på 6 000 - 8 000 kr.

79D - Eddie Figge, After Egypt (1964)

Det ska bli intressant att se vad Yves Klein går för, som för övrigt har fler verk med på auktionen. Gå in och titta på auktionskatalogen här!

tisdag 27 januari 2009

Tenn för nybörjare

Tenn är något som är både är prisvärt och enkelt att lära sig om du vill börja samla på något, men inte riktigt vet vad. Föremålen är stämplade vilket underlättar och vilket också sätter föremålen i en kontext, vilket alltid är roligt. Alla tennföremål började stämplas från år 1694, efter en kunglig förordning, för att redogöra hur mycket tenn de innehöll.


Det som innehöll mest tenn fick fyra stämplar - två mästarstämplar och två stadsstämplar. Detta tennet skulle innehålla 97 % tenn. De återstående tre procenten kunde bestå av antingen koppar, antimon eller vismut. Det näst bästa tennet bestod av 83 % tenn och den återstående procentsatsen av bly. Dessa föremål stämplades med två mästarstämplar och en stadsstämpel.

De föremål med minst tenn i - 66,6 % - och 33,3 % bly - hade en mästarstämpel och en stadsstämpel.

Den första och tredje stämplen visar vilken stad tennfatet är tillverkat i - i det är fallet kommer fatet från Arboga. Mästarstämplarna, d.v.s. den andra (ett B) och den fjärde stämpeln (ett R), visar att det är Baltzar Rokus som har tillverkat fatet. Han var verksam mellan åren 1743 - 1788. R visar att det utfördes år 1758.


Man började också årtalsstämpla detta år. Varje år fick en bokstav. A blev alltså år 1694. B blev 1695 o.s.v. När alfabetet tagit slut (går endast till Z) börjar man om på nytt, fast med annorlunda bokstäver. År 1754 infördes en kontrollstämpel i form av riksvapnet, vilket också kan vara bara att känna till.

Att tänka på
Det är viktigt att tennföremålen förvaras över 13 plusgrader, annars kan föremålan utveckla tennsjuka. Då bildas små mörka fläckar efter ett tag som kan växa och bli till hål. Enda sättet att "bota" tennet är att ställa det i rumstemperatur, då slutar tennsjukan verka.
Tenn smälter också lätt, så om det är ljusstakar du tänker köpa - se till att ljusen aldrig brinner ut. Annars kan du få både en smält ljusstake - och i allra värsta fall - en nedbrunnen bostad.

Det kan också vara bra att veta att såpa och vatten är det som är bäst för att göra rent tenn.

Tennfat från 1749, senbarock, gjort av Carl Weigang, mästare i Stockholm. Såldes på Auktionsverkets stadsauktion (090126) för 3 000 kr.


Prisutvecklingen

Det går fortfarande att få äldre tennföremål för en inte alltför stor peng. Du kan t.ex. få en tenntallrik från 1800-talet för 400-500 kr. På 80-talet trodde många att priserna skulle gå upp, men den stora prisökningen har än så länge uteblivit. Fast de allra finaste och lite ovanligare föremålen har stigit i pris de senaste åren - och intresset verkar öka.



Dessa ljusstakar är gjorda 1823 av Sven Ekström, mästare i Norrköping och de kommer att gå på Auktionskompaniets auktion (090201) - utropspriset är satt till 2 500 kr.









Dekorera med tenn

Tenn har alltid varit ett bruksföremål som går bra att använda även idag som ett dekorativt och användbart föremål. Jag tycker själv det är trevligt att ha apelsiner och andra citrusfrukter i tennfat - kontrasten mellan det gråa tennet och den oranga färgen blir så trevlig. Men eftersom tenn innehåller lite bly använder jag alltid frukter med skal på. Det gäller också att vara försiktig så inte syra från frukterna rinner ut. Men man ska inte vara rädd för att använda äldre föremål i en modern miljö - ett dekorativt tennfat i en modern köksmiljö kan aldrig bli fel.

Lästips:
Birger Bruzelli, Läsning för tennvänner, Stockholm 1978
Märta Holkers, De svenska antikviteternas historia, Stockholm 2007
Charlotte Mattson, Antikboken. Möbler och gamla ting - från barock till jugend o allmoge,
Sundbyberg 1996

söndag 25 januari 2009

Stolthet och fördom - Mr Darcy går hem!

Denne målning ser för ögat ut att ha några år på nacken - men den är endast från år 1996. Den stilige herren är ingen mindre än skådespelaren Colin Firth som blev avporträtterad i samband med filmatiseringen av Jane Austens klassiker Stolthet och fördom (1996). Porträttet på Mr Darcy, som karaktären heter i boken, har precis gått på auktion i London. Det fanns flera intressenter som ville bära hem Firth under armen. Någon betalade 135 000 kr - två gånger högre än utropspriset - för att få med sig skådespelaren hem.

Se målningen och läsa hela artikeln här!

lördag 24 januari 2009

Spisa Ribb, stringhyllor och myran-stolar - 50-talstema på Auktionshuset Metropol

50-talet är hett just nu och det märktes på auktionsvisningen på Metropol idag som kör 50-talstema denna vecka. Det fanns en hel del prylar - allt från termosar, picknickväskor till porslinsserviser och taklampor. Auktionen är på måndag. Vissa av föremålen går på nätauktion. De lite dyrare föremålen går på slagauktion. Det såg ut att vara en lite yngre publik på visningen - och håller intresset i sig kanske dessa föremål är värda det tiodubbla om 20-30 år?! Den som lever får se! Auktionerna avslutas på måndag.

Slutpris: 650 kr

Slutpris: 5 600 kr

3 delar, Gefle, design Lillemor Mannheim, Mangania, höjd: 8-20, nagg, mindre vas med spricka

Startpriset var 100 kr men den är nu uppe i 700 kr (090124 kl.19:49)

Slutpris: 750 kr

fredag 23 januari 2009

vintage - wow, vilken skjorta!

Jag måste ha med den här som favorit också - den går också på stadsauktionen nästa vecka. Den här är så himla häftig och det är ju inte helt vanligt med herrkläder (för det är väl det? Den är lite svårdefinierbar - kanske är det ett unisex-plagg?) på auktionerna. Vill du gå omkring med Beatles-medlemmarna tight åtsittande runt din överkropp får du betala runt 1 000 kr, för det är vad utropspriset är satt till för denna skjorta.



8384 - SKJORTA, The Beatles, 60/70-tal, märket Lecomte, Frankrike, st 38

Slutpris: 1 500 kr

3 favoriter från Stadsauktionen i Frihamnen

Det är dags för en ny stadsauktion ute i Frihamnen igen. Visningen är 24 - 25 januari och själva auktionen äger rum den 26 - 27 januari. Jag har valt ut tre föremål som jag gärna skulle vilja inkorporera i min samling.




1. Denna akvarell föreställer industripalatset, eller cirkusbyggnaden som den också kallades. Den uppfördes år 1888 och ritades av arkitekterna Kasper Salin (1856 - 1919) och Gustaf Lindgren (1851 - 1928). Byggnaden låg på Karlavägen 68 och den användes som teater- och danspalats, men den brann tyvärr ner till grunden år 1913 och den återbyggdes aldrig. Vem som har målat akvarellen är inte klarlagt, då signaturen är oläslig - men vad gör det?! Det är en trevlig målning och en vacker byggnad. Utropspriset är satt till 3 000 kr. Slutpris: 3 500 kr


2. Denna bouilettelampa skulle jag gärna ha stående på min byrå. Den är från 1700-talets slut och gjord i mässing. Ordet bouilette är franskt och egentligen är det ett slags kortspel (har jag precis läst mig till i Märta Holkers bok De svenska antikviteternas historia). Denna lampform har oftast en justerbar skärm - den går att höja och sänka - för att kunna reglera ljusstyrkan. Utropspriset är satt till 12 000 kr. Slutpris: 9 000 kr


3. Slutligen, denna skulptur föreställande en bågskytt, är bara för häftig, trots att pilbågen är något felvänd. Den är gjord i patinerat brons och står på en stensockel. Skulpturen är otydligt signerad och det är därför inte heller här avgjort vem som har gjort den. Utropspriset är 8 000 kr. Slutpris: 9 000 kr

torsdag 22 januari 2009

Boktips - De svenska antikviteternas historia av Märta Holkers

Den har funnits i handeln ett tag, men jag vill ändå ta upp den här, helt enkelt därför att den är så pass bra. Jag tänker på boken De svenska antikviteternas historia av Märta Holkers som kom ut 2007. Det är genomarbetad bok på 335 sidor som tar upp fyra århundraden av svensk möbel- och föremålsdesign, från år 1525 till år 1925. Holkers går igenom epok för epok på ett ypperligt sätt – från renässansen till 20-talsklassicismen.


Varje avsnitt börjar med att ge en generell ingång till stilepoken och dess inredningsideal. Därefter tar författaren upp de vanligaste förekommande föremålen under epoken – allt från möbler till silver och porslin. Hon pekar också ut vad de olika delarna på möblerna och föremålen kallas för, samt vad det är som är typiskt för varje stil. Hon tar upp de mest välkända möbelsnickarna och smederna. Hon går in på olika variationer på möblerna samt på geografiska skillnader. Det hela är mycket intressant och underhållande.


Särskilt bra är den del i slutet som tar upp vad experterna tittar på när de undersöker föremål – här finns flera bra tips vad du som köpare ska tänka på när du handlar byråer, stolar, speglar, ljuskronor och glas. Denna del hade gärna fått vara längre. Sist i boken finns också de vanligaste stämplarna på silver, tenn, koppar, mässing och keramik. Även denna del är ett bra komplement, även om det finns mer utförliga guider på dessa områden. Då det kommer till keramik kan t.ex. Bengt Nyströms nyutkomna bok - Svensk keramik under 1900-talet. En uppslagsbok om keramiker, fabriker och signeringar - nämnas.

Bilderna i Märka Holkers bok är också av hög kvalité och det är en fröjd att bläddra i boken. På varje sida finns vackra färgbilder på högkvalitativa antikviteter som får ha-begäret att gå rätt upp i taket. Åtminstone mitt.

Priset är också överkomligt, i alla fall om man köper boken på Adlibris. Där kostar den för närvarande 319 kr. Jag kan varmt rekommendera Märta Holkers bok – både för nybörjare och expert. Går ni in på Adlibris kan ni även provläsa boken!

tisdag 20 januari 2009

Uppdukat bord - snart auktion på Auktionskompaniet

Det är snart dags för auktion på Auktionskompaniet (Sthlm) igen. Det finns flera trevliga möbler och föremål som vanligt, och det lär fyllas på med allteftersom, innan auktionen drar igång (1/2-09). Mina favoriter så här långt är detta vackra fällbord med skiva av vacker masurbjörk, utropspris 2 800 kr. Fällborden blev vanliga på 1700-talets andra hälft, eftersom te- och kaffedrickandet började bli ett vanligt inslag i de mer förmögna hemmen. Då behövdes små bord som lätt kunde flyttas. Ofta ställdes borden in mot väggen när de inte användes och med skivan nedfälld som ett dekorativt inslag i rummet. De mest förnäma fällborden hade intarsiainlägg i bordsskivan. Ett bra exempel finns på Kalmar läns museum föreställande domkyrkan i Kalmar.



21001. FÄLLBORD. 1800-tal. A301:168
Slutpris: 2 200 kr


Det finns också ett fint oktagonalt sybord i Empire (1800-talets första hälft) på auktionen. Lyfter man på skivan hittar man ett flertal fack där synålar och annat förvarades. Ett perfekt gömställe för den som har hemligheter. Fötterna är utformade som tassar, något som inte var allt för ovanligt under empiren. Utropspriset på bordet är satt till 1 500 kr. Vill ni själva surfa in på Auktionskompaniets sida och se vad som finns, är det bara att klicka på länken till höger.



21883. SYBORD. Empire, 1800-talets första hälft. A301:328
Slutpris: 850 kr

måndag 19 januari 2009

Putin har gjort en tavla

Västerbotten-Kuriren rapporterade igår att en tavla gjord av Vladimir Putin sålts på en välgörenhetsauktion i Sankt Petersburg. Priset för premiärministerns målning blev 37 miljoner rubel, d.v.s. 9,5 miljoner kr. Tyvärr finns ingen bild på tavlan att tillgå, och inte heller rapporteras det om vilket motivet var, men själva målningen tog HELA 20 minuter att måla. De har väl inte tid att måla där borta i Kreml, utan de har nog fullt upp med krig och annat. Men man kan ju alltid hoppas att pengarna går till de drabbade i Georgien i alla fall. Ni kan läsa artikeln här om ni vill!

måndag 5 januari 2009

Seattle Art Museum

Då har jag hunnit besöka konstmuseet SAM - Seattle Art Museum - och jag måste säga att det höll hög kvalité. För tillfället visade de en uställning med Edward Hopper som fokuserade på hans kvinnoporträtt.
Edward Hopper, Chop Seuy, 1929

Det fanns flera andra bra utställningar, bl.a. en som tog upp Black Art - d.v.s. den afroamerikanska konsten.

Jag har även hunnit med att besöka tre antikaffärer, varav den ena hade det lovande namnet European Antiques. Det fanns en del trevliga föremål och möbler i samtliga, men de kan inte jämföra sig med de som finns i Europa. Inte så konstigt egentligen, Seattle är en relativt ny stad - de första européerna kom hit på mitten av 1800-talet - därför finns det inte så mycket högkvalitativa antikviteter här. På SAM ställde de t.ex. ut möbler som var från 1800-talets början - liknande möbler går på stadsauktionerna i Sverige var och varannan vecka. Och priserna i de amerikanska antikaffärerna? Ja, hutlöst höga... inga kap här inte!

Lite andra saker jag hunnit med är ett besök på Boeing-fabrikerna. De erbjuder guidade visningar i deras fabriker. Enligt guiden är byggnaden världens största byggnad, till ytan sett. Väldigt spännande att se hur ett flygplan tillverkas.

Ett Boeing 787 rullas ut ur fabriken.

Experience Music Project (EMP) är ett annat bra museum jag besökt. Det är ett museum som tar upp den rockmusikens historia. För närvarande har de en Jimi Hendrix-utställning som handlar om hans användning av ljudpedaler, och hur de revolutionerade hans sound. Hendrix är för övrigt född i Seattle och han ligger också begravd på en kyrkogård i förorten Renton. De andra utställningarna tar upp musiken i Seattle och dess nejder, allt från tre-ackordslåten Louie Louie till grungevågen på 90-talet. Helt klart sevärt, eller hörvärt rättare sagt! Byggnaden i sig är också speciell. Den är ritad av Frank O. Gherry och går i musikens tecken, enligt EMP:s hemsida. Arkitekten lär nämligen inspirerats av elgitarrer då han ritade byggnaden - både i färgval och i de organiska formerna. Han lär ha köpt in elgitarrer som han delade i mindre delar för att få fram grundformerna.